Kruche ciasto z truskawkami pod pierzynką

0 (0 ocen)

Pięknie wygląda, a jak smakuje ;-) Już niebawem rozpocznie się sezon na truskawki więc przepis będzie jak znalazł

Składniki:

  • ciasto:30 dkg mąki, 3/4 kostki margaryny, 1 jajko, 2 żółtka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 20 dkg cukru pudru.
    masa: 1 litr mleka, 1 szkl. mąki krupczatki, 1/2 szkl. cukru pudru, 4 żółtka, 1 cukier waniliowy,1 kostka margaryny.

    30-40 dkg truskawek swieżych lub mrożonych, 2 galaretki truskawkowe, herbatniki, masa krówkowa czekoladowa lub toffi, smietana 30%

Kruche ciasto z truskawkami pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Zarobić ciasto i upiec dwa blaty. Masa: 1 litr mleka, 1 szkl. mąki krupczatki, 1/2 szkl. cukru pudru, 4 żółtka, 1 cukier waniliowy,1 kostka margaryny.

    Truskawki: 30-40 dkg mrożonych truskawek zmiksować. Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml wody, połączyć z truskawkami, gdy zacznie tężeć, wylać na placek. Położyć herbatniki, i posmarować je masą krówkową czekoladową.

    Bita śmietana: 0,5 l śmietany 30% ubić z 2 łyżkami cukru pudru, dodać na końcu żelatynę(1 łyżkę żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie, dodać do śmietany po ostygnięciu)

    Przełożenie placka: ciasto kruche-masa budyniowa-ciasto kruche-masa krówkowa- herbatniki- truskawki-bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy