Kruche pierożki z kapustą i grzybami.

4.5 (173 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Te pierożki zawsze przygotowuje na swięta Bożego Narodzenia.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 250 g mąki
    - 120 g masła
    - 1 jajko lub 2 żółtka
    - 1 łyżka śmietany
    - 1/2 łyżeczki soli
    Farsz:
    - 150 g kapusty kiszonej, ugotowanej i odciśniętej
    - suszone grzyby (im więcej tym lepiej), namoczone przez noc w wodzie, a następnie ugotowane
    - 1 mała cebula
    - pieprz i majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kruche pierożki z kapustą i grzybami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę, masło, jajko, śmietanę i sól siekamy nożem, a następnie szybko wyrabiamy. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Cebulę drobno kroimy, smażymy na odrobinie oliwy do zeszklenia. Grzyby kroimy, łączymy z kapustą. Dodajemy zeszkloną cebulę, doprawiamy pieprzem i majerankiem. Schłodzone ciasto wyjmuje, wałkujemy i wycinamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy w pierożki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok. 20 minut w tem. 200ºC.

Porady

Pirożki wspaniale smakują z barszczem czerwonym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować