Te pierożki zawsze przygotowuje na swięta Bożego Narodzenia.
1 godz. 10 min
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 120 g masła
- 1 jajko lub 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 150 g kapusty kiszonej, ugotowanej i odciśniętej
- suszone grzyby (im więcej tym lepiej), namoczone przez noc w wodzie, a następnie ugotowane
- 1 mała cebula
- pieprz i majeranek
Kruche pierożki z kapustą i grzybami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę, masło, jajko, śmietanę i sól siekamy nożem, a następnie szybko wyrabiamy. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Cebulę drobno kroimy, smażymy na odrobinie oliwy do zeszklenia. Grzyby kroimy, łączymy z kapustą. Dodajemy zeszkloną cebulę, doprawiamy pieprzem i majerankiem. Schłodzone ciasto wyjmuje, wałkujemy i wycinamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy w pierożki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok. 20 minut w tem. 200ºC.
Komentarze