Kruche pierożki z duszoną aromatyczną cebulką

  • wyświetlono: 174 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne, kruche i idealne pierożki z nadzieniem z duszonej cebuli i mnóstwem suszonych ziół i przypraw. Smakują gorące jak i zimne. Można je podać z czerwonym barszczykiem, ketchupem czy ulubionym sosem. Podane samodzielnie bez dodatków też są pyszne.

bgg (Kopiowanie)
  • 4 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Na cebulę:
6 średnich cebul
olej do smażenia
papryka słodka mielona według uznania
oregano suszone według uznania
bazylia suszona według uznania
zioła prowansalskie według uznania
sól do oprószenia cebuli

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 jajko
15 dag masła lub margaryny
pół łyżeczki soli
3 łyżki śmietany 12 %
proszek do pieczenia tak na czubek łyżeczki

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche pierożki z duszoną aromatyczną cebulką

  • 1. Zaczynamy od cebuli: Cebulę obieramy, kroimy w cieniutkie półplasterki. Wrzucamy na rozgrzany olej, oprószamy solą i dusimy do miękkości często mieszając. Gdy cebula będzie miękka odsączamy ją na gęstym sicie z nadmiaru oleju i przyprawiamy do smaku suszonymi ziołami i przyprawami. Studzimy.
  • 2. Gdy cebulka się smaży przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie dodajemy jajko i śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto.
  • 3. Formowanie pierożków: Ciasto wałkujemy na stolnicy cieniutko oprószonej mąką pszenną, wykrawamy krążki o dowolnej średnicy, nakładamy cebuli, składamy na pół i formujemy pierożki. Brzegi dociskałam widelcem, robiąc przy okazji wzorek. Gotowe pierożki nakłuwamy widelcem.
  • 4. Pieczenie: Pierożki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Następnie pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy.
  • 5. Podanie: Upieczone pierożki podajemy gorące lub zimne. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisy wyszło mi dwie spore blaszki pierożków.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogiprzystawkawarzywacebulaprzekąskakruchepieczonepiknikna imprezęwytrawnedo barszczuz piekarnikakruche pierożkiwytrawne pierożkiimprezowe pierożkikruche pierożki z cebulą

Komentarze

Podobne przepisy

Pierożki z kapustą i pieczarkami

Dodane przez: AnetaZN

Pierożki z kapustą i pieczarkami

Szybka propozycja na smaczne pierożki...

Pierożki Drożdżowe Z Jarmużem I Fetą

Dodane przez: gotowanietoproste

Pierożki Drożdżowe Z Jarmużem I Fetą

Pierożki są idealne na kolacje,...

knvcc

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tradycyjny śledź w oleju z cebulką

Pyszny śledzik,najprostszy do zrobienia,ale...

Kaszanka grillowana z jabłkiem i cebulą

Dodane przez: justi2401

Grillowana kaszanka z jabłkiem i cebulką

Jabłko i cebulka ugrillowane razem...

Cytrynowe śledzie z olejem , cebulką i żurawiną

Dodane przez: Jola1977-1977

Cytrynowe śledzie z olejem , cebulką i żurawiną

Doskonałe na przekąskę , przystawkę...

przekąska

Dodane przez: Agnieszka 72

Świeżynka, czyli mięso wieprzowe duszone...

Świeżynka czy świeżonka takie są...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE