Kruche pierożki z duszoną aromatyczną cebulką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, kruche i idealne pierożki z nadzieniem z duszonej cebuli i mnóstwem suszonych ziół i przypraw. Smakują gorące jak i zimne. Można je podać z czerwonym barszczykiem, ketchupem czy ulubionym sosem. Podane samodzielnie bez dodatków też są pyszne.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na cebulę:
    6 średnich cebul
    olej do smażenia
    papryka słodka mielona według uznania
    oregano suszone według uznania
    bazylia suszona według uznania
    zioła prowansalskie według uznania
    sól do oprószenia cebuli

    Na ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    1 jajko
    15 dag masła lub margaryny
    pół łyżeczki soli
    3 łyżki śmietany 12 %
    proszek do pieczenia tak na czubek łyżeczki

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche pierożki z duszoną aromatyczną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od cebuli: Cebulę obieramy, kroimy w cieniutkie półplasterki. Wrzucamy na rozgrzany olej, oprószamy solą i dusimy do miękkości często mieszając. Gdy cebula będzie miękka odsączamy ją na gęstym sicie z nadmiaru oleju i przyprawiamy do smaku suszonymi ziołami i przyprawami. Studzimy.
  • 2. Gdy cebulka się smaży przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie dodajemy jajko i śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto.
  • 3. Formowanie pierożków: Ciasto wałkujemy na stolnicy cieniutko oprószonej mąką pszenną, wykrawamy krążki o dowolnej średnicy, nakładamy cebuli, składamy na pół i formujemy pierożki. Brzegi dociskałam widelcem, robiąc przy okazji wzorek. Gotowe pierożki nakłuwamy widelcem.
  • 4. Pieczenie: Pierożki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Następnie pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy.
  • 5. Podanie: Upieczone pierożki podajemy gorące lub zimne. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisy wyszło mi dwie spore blaszki pierożków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować