KRUCHE PIERNICZKI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Oto przepis na pierniczki, które nie muszą leżeć, aby zmiękły. Od razu po upieczeniu są kruche, wiec można je upiec nawet dzień przed świętami.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    250 g masła/margaryny
    250 g miodu
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    2-3 łyżki mleka
    1 op. przyprawy do piernika
    3 łyżeczki sody oczyszczonej
    Polewa:
    100 g masła
    100 g czekolady gorzkiej
    50 g czekolady mlecznej
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    dowolne posypki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Pierniczki

Kruche pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku roztapiamy masło. Dodajemy miód, cukier oraz przyprawę do piernika. Wszystko mieszamy i zdejmujemy z ognia. Studzimy.
    W misce mieszamy przesianą przez sito mąkę z sodą oczyszczona. Następnie wystudzoną masę stopniowo łączymy ze składnikami w misce. Dodajemy mleko oraz jajka i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 min.
  • 2. Ciasto dzielimy na porcję i cienko rozwałkowujemy. Za pomocą foremek wykrawamy kształty, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 min. Studzimy.
  • 3. Polewa: Czekoladę gorzką oraz mleczną razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy. Wystudzone pierniczki maczamy w ciepłej polewie i posypujemy dowolnymi posypkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kruche pierniczki

To może cię zainteresować