Kruche paszteciki z kurczakiem

4.5 (195 ocen)

  • 60 min

Pyszne, bardzo kruche paszteciki, z delikatnym, lekko ziołowym farszem z kurczaka - powstały, bo chciałam wykorzystać mięso, na którym gotowałam bulion. Z dwóch ugotowanych udek wyszło tyle jedzenia, że można śmiało ugościć kilka osób ;)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 14-16 sztuk:
    Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej + ok. 1 łyżki
    150 g. masła
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    troszkę mniej niż pół łyżeczki soli
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    2 żółtka
    Farsz:
    2 udka z kurczaka, ugotowane do miękkości
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    4 łyżki oleju
    1 łyżeczka majeranku
    sól, pieprz do smaku
    ewentualnie bulion
    Dodatkowo:
    białko do posmarowania ciasta
    zioła prowansalskie do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paszteciki Dodatki

Kruche paszteciki z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-15fqw76 1. Przygotowanie:
    Farsz: obieram mięso z kurczaka (bez skóry) i przepuszczam je przez maszynkę lub blenduję. Cebulę siekam bardzo drobno i podsmażam do lekkiego zrumienienia na oleju, dodaję razem z tłuszczem do mięsa. Dodaję też przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprze do smaku. Można dodać troszkę bulionu, by farsz nie był za suchy. Dokładnie wszystko mieszam.
    Ciasto: mąkę przesypuję do dużej miski, dodaję żółtka, sól i masło. Siekam ostrym nożem bardzo dokładnie, rozdrabniając masło, po czym dodaję śmietanę i wyrabiam ciasto przez kilka minut opuszkami palców. Powinno być gładkie i dość elastyczne. Wyrobione odkładam do lodówki na 30 minut.
    Schłodzone ciasto dzielę na kilka części, by łatwiej je było rozwałkować. Każdą część wałkuję na grubość 3 mm, i wycinam parzystą liczbę kwadratów o boku 8-9 cm. Połowę kwadratów lekko rozwałkowuję, by je powiększyć. Na mniejszych kwadratach układam po łyżeczce farszu, wolne boki smaruję wodą, przykrywam większymi - dokładnie sklejam oba kawałki ciasta, oklejając górny wokół farszu. Patyczkiem do szaszłyków robię wzorki na rogach każdego pasztecika - jak na zdjęciu. Paszteciki smaruję białkiem, oprószam ziołami prowansalskimi i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować