Kruche paszteciki z kapustą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Półtorej szklanki mąki ( reszta do podsypywania) miksujemy z tłuszczem, solą i żółtkami. Wykładamy do miski dodajemy wodę i szybko zagniatamy ciasto. Jak się dokładnie połączy, zawijamy w folię i odkładamy na godzinę do lodówki. Kapustę kroimy drobniej, zalewamy wodą i gotujemy 15 min, odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy pokrojone na drobno grzyby. Po 10 min dorzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Jak się zaczną rumienić można podlać odrobiną wody i dorzucić kapustę, oraz przyprawy.
2.Ciasto wałkujemy na cienki placek, kroimy prostokąty 10 x 7 cm . Każdy smarujemy pozostałym białkiem, układam porcję kapusty.Białko zatrzyma wilgoć która nie przeniknie do ciasta, to raz. A dwa farsz będzie się fajnie trzymał ścianek pasztecików. Krótsze brzegi składamy do środka i zwijamy, układamy na blasze wyłożonej papierem łączeniem do spodu. Smarujemy wierzch białkiem, posypujemy kminkiem i wkładamy do piekarnika na 30 min w temp 200 stopni.
3.Podczas pieczenia woda odparuje z ciasta i jest wyjątkowo delikatne i na pewno mają o dużo mniej kalorii niż ociekające tłuszczem krokiety.
Komentarze