Kruche paszteciki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Wspaniała przekąska na każdą okazje.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso mielone: 0.5 kilograma
    - cebula: 2 sztuki
    - cosnek: 2 ząbki
    - torebka ugotowanego ryżu: 1 sztuka
    - marchewka średnia: 2 sztuki
    - sól, pieprz, curry, ostra papryka do smaku: 1 łyżeczka
    - ciasto francuskie mrożone w arkuszach: 2 sztuki

Kruche paszteciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób wykonania;
    Gotujemy ryż z dodatkiem curry, tak aby był lekko niedogotowany. Mięso
    podsmażamy na patelni w niewielkiej ilości oleju, dodajemy pokrojoną w
    kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.Do przesmażonego
    mięsa dodajemy strtą marchewkę( surową) i przestudzony ryż.
    Przyprawiamy całość solą, curry, ostrą papryką. Ciasto francuskie
    kroimy na kwadraty i do śrotka kładziemy łyżkę nadzienia. Całość
    zalepiamy. Wieszch pasztecików warto posmarować żółtkiem, aby nabrały
    złocistego koloru. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez
    ok 20 minut( ja piekę z termoobiegiem i czas pieczenia wynosi 20 minut,
    bez termoobiegu trochę ten czas może się wydłużyć). Paszteciki podaje
    z sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy