kruche paluszki w czekoladzie

4.5 (195 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Moja córeczka uwielbia ciasteczka w czekoladzie ale naszą zmorą jest wszystko ubrudzone czekoladą.Znalazłam na to sposób- paluszki z kruchego ciasta do połowy zamoczone w czekoladzie i obtoczone w kokosie.Trzymając za "suchy" koniec zajada ciasteczka nie brudząc rączek.Ciastka są przesmaczne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto:
    200 g mąki pszennej
    120 g masła
    2 żółtka
    75 g cukru pudru
    szczypta soli
    dodatkowo:
    tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
    2-3 łyżki mleka
    3 łyżki drobnego kokosu
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Kruche paluszki w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać i posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier puder, sól i żółtka. Szybko zagnieść gładkie ciasto, owinąć je folią i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na małe kulki a następnie formować z nich wałeczki o długości około 12 cm. Układać na blaszce wyścielonej papierem i piec w 200*C kilka minut aż będą rumiane
  • 2. Mleko wlać do miseczki, wrzucić połamaną czekoladę i mieszając rozpuścić nad parą. Ciasteczka do połowy zamaczać w czekoladzie (lub smarować pędzelkiem) i od razu obtaczać w kokosie. Odstawić na chwilę aby czekolada zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować