kruche miseczki , w środku każdej znajduje się półówką soczystej moreli które są otulonę słodką pianka z białek z dodatkiem budyniu - sa wyjątkowo smaczne!
35 min
Dla 5 osób
Średni
Składniki:
około 2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka (osobno żółtka i białka)
200g masła
1, 5 łyżki cukru pudru
2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
6-7 sztuk soczystych moreli
1 łyżka cukru
1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
Kruche miseczki z morelami otulone lekką słodką budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Morele płuczemy, półówujemy, odrzucamy pestki.
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek będziemy ubijać pianę.
Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy gładkie ciasto.
Wkładamy je do woreczka i odkładamy na około 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto wałkujemy niezbyt cienko , około 1-1, 5 cm grubości , wycinamy koła, i wylepiamy nimi zewnętrzne dno szklanki odwróconej ku górze.Tak wylepione ciastem szklanki wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy około kwadrans aż ciasto nie będzie lużne Potem wyjmujemy , delikatnie ściągamy miseczki ze szklanek i do srodka każdej wkłądamy po połowie moreli skórką ku górze.
Z białek ubijamy pianę , doajemy cukier i proszek budyniowy.
Ubitą pianką dopełniamy każda miseczkę z połowa moreli . Na pianie układamy paski pokrojonej moreli. Sowrotem wkładamy je do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut na złoty kolor w temp 180 .Studzimy. :)
Smacznego:)
Komentarze