Kruche migdałowe z truskawkami w piance

0 (0 ocen)

Bardzo dobrze smakuje trochę ciepłe.

Składniki:

  • Ciasto.
    2 szklanki mąki
    4 łyżki zmielonych migdałów
    100 g cukru
    1 łyżeczka proszku
    2 jajka
    125g masła
    1 laska wanilii

    Pianka bezowa.
    3 białka
    150 g cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    350g truskawek
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki migdałów ,wiórki

Kruche migdałowe z truskawkami w piance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta szybko zagnieść. 1/4 włożyć do zamrażalnika ,resztę do lodówki na 30minut.
    Tortownicę,24cm,wyłożyć rozwałkowanym ciastem.
    Białka ubić na sztywną pianę dodając cukier i sok z cytryny. Ubijać do rozpuszczenia cukru.
    Oczyszczone truskawki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
    Delikatnie wymieszać z pianą i wyłożyć na ciasto.
    Posypać startym ciastem ,tym z zamrażalnika, i posypać wiórkami migdałowymi.
    Piec 40minut w temp.175stop.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy