Kruche miętowe z orzechami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kruche ciasteczka są banalnie proste, przepis podstawowy na nie jest powszechnie dostępny. Ale naprawdę niewiele trzeba aby Nasze zwykłe kruche ciasteczka stały się niezwykłe :) Jedliście kiedyś ciasteczka z suszoną miętą ? Jeśli nie, to czas najwyższy ! Zaskakujący smak gwarantowany :)

  • 30 min

Składniki:

  • • 250 g mąki,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • szczypta soli.
    • pół szklanki cukru,
    • 1 cukier waniliowy,
    • pół kostki masła/margaryny,
    • 1 łyżka kakao,
    • 1 żółtko,
    • garstka suszonej mięty.
    • garść wyłuskanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Kruche miętowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ja zaczynam od rozpuszczenia na lekkim ogniu masła tudzież margaryny. Należy chwilę po zdjęciu z ognia ostudzić
  • 2. . Dodajemy suche składniki, miętę rozcieramy w dłoniach na drobno, orzechy również kroimy lub ścieramy na tarce na drobno.
  • 3. Na koniec dodajemy tłuszcz, i zagniatamy ciasto.
  • 4. I teraz to już inwencja twórcza jakiego kształtu będą Wasze ciasteczka. Ja formowałam kulki wielkości orzecha włoskiego a następnie rozgniatałam. Oczywiście można rozwałkować ciastko i przy pomocy foremek tworzyć fikuśne kształty
  • 5. Ciasteczka piecze się w 200 st C ok 10 minut.

Porady

Przed pieczeniem należy posmarować ciastka odrobiną białka, będą miały lepszy kolor po upieczeniu :) Naturalnie zamiast orzechów można dodać suszoną żurawinę, rodzynki czy kawałki czekolady

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować