Kruche, maślane ciasteczka z lukrem (serduszka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia.następnie ciasto zagniatamy na elastyczną i jednolitą kulę. Zawijamy w folię spożywczą
i wsadzamy na godzinę do lodówki. Później ciasto rozwałkujemy na placek o grubości około 0,5 cm i wykrawamy foremkami dowolne kształty. U mnie głównie serca. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierom do pieczenia przez przez około 15- 20 minut w 180 stopniach C na złoty kolor. Po wystudzeniu ciastek polewamy je lukrem ( u mnie gotowy lukier) i posypujemy cukiereczkami.
2.Jeśli ktoś woli zrobić samodzielnie lukier poniżej przepis:
Składniki na lukier różowy:
pół szklanki soku z cytryny albo z grapefruita
2,5 szklanki cukru pudru.
Wystarczy te dwa składniki połączyć ze sobą i lukier gotowy. Jeśli ktoś chce lukier w kolorze np. różowym to dodajemy czerwonego dżemu.
Komentarze