Nadzenie:
mały słoik dżemu truskawkowego
śliwki
2. Kruszonka kokosowa:
15 g wiórków kokosowych
2 łyżki cukru
pół łyzeczki cukru waniliowego
około 20 g masła
Kruche łódki z dżemem, śliwkami i kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Ciasto:
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj cukier, sól i posiekaną margarynę i zółtka , zagnieć ciasto, tak by było gładkie i jednolite.
Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodaj odrobinę śmietany .
Ciasto uformuj w kule , owiń folią i włóż na 20 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkuj i wykrawaj duze koła a nastepnie formuj z nich łódeczki.
Na łódeczkach rozprowadz cienka warstwę dżemu a po bokach ułóż oczyszczone,pokrojone w paski śliwki.
2. Składniki na kruszonke połącz , wyrób ciasto, schłodz a nastepnie na wierzchu rozprowadz kruszonke(zetrzyj na tarce)
Łódeczki piecz w nagrzanym piekarniku w temp 190 st przez 20 minut.Smacznego:)
Komentarze