kruche ciasto , budyń i śliwki-połaczenie przepyszne!-smaczna przekąska, deser, coś do kawy lub przekąska dla dzieci :)
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
250 g zimnej margaryny
100 g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka gęstej śmietany
1 żółtko
około 400 g maki tortowej
1 budyń waniliowy ugotowany według przepisu na opakowaniu i ostudzony
kilka sztuk śliwek
cukier puder do oprószenia łodek po upieczeniu
Kruche łódeczki z budyniem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę siekamy na małe kawałki, dodajemy oba cukry, śmietanę , żółtko, wsypujemy mąkę i zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto.
Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na conajmniej 30 minut.
Przygotowujemy budynie wg, instrukcji , odstawiamy do przestudzenia.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy , formujemy łódeczki , tak żeby powstały obwódki wokoło każdej łódki.
Śliwki , płuczemy, kroimy w szerokie paski.
Na każdej łódce umieszczamy porcje budyniu, układamy kawałki śliwek.
Z pozostałego ciasta wycinamy paski które układamy na śliwkach.
Łódeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20 minut.
Po ostudzeniu podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego.
Komentarze