Kruche łódeczki z budyniem i śliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

kruche ciasto , budyń i śliwki-połaczenie przepyszne!-smaczna przekąska, deser, coś do kawy lub przekąska dla dzieci :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 250 g zimnej margaryny
    100 g cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 łyżka gęstej śmietany
    1 żółtko
    około 400 g maki tortowej
    1 budyń waniliowy ugotowany według przepisu na opakowaniu i ostudzony
    kilka sztuk śliwek
    cukier puder do oprószenia łodek po upieczeniu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche łódeczki z budyniem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę siekamy na małe kawałki, dodajemy oba cukry, śmietanę , żółtko, wsypujemy mąkę i zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto.
    Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na conajmniej 30 minut.
    Przygotowujemy budynie wg, instrukcji , odstawiamy do przestudzenia.

    Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy , formujemy łódeczki , tak żeby powstały obwódki wokoło każdej łódki.
    Śliwki , płuczemy, kroimy w szerokie paski.
    Na każdej łódce umieszczamy porcje budyniu, układamy kawałki śliwek.
    Z pozostałego ciasta wycinamy paski które układamy na śliwkach.
    Łódeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20 minut.
    Po ostudzeniu podajemy posypane cukrem pudrem.
    Smacznego.

Porady

wyszło mi 8 szuk łódek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Śliwki Budyń

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować