kruche ciasto - czekolada i sliwki- smaczny deser i przekąska-polecam
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
około 200 g mąki pszennej tortowej plus mąka do podsypywania
1 żółtko
20 g drobnego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
1 łyzka gęstej smietany
120 g schłodzonego masła
3\4 łyżeczki proszku do pieczenia
oraz
krem czekoladowy np Nutella
śliwki - u mnie ciemne soczyste lecz nie znam nazwy
szczypta cynamonu
cukier puder do oprószenia ciastek
Kruche prostokąty -ciastka z kremem czkoladowym i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki opłukać pod bieżąca wodą , przeciąć na pół, wyjąć pestkę, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
Make przesiać wraz z proszkiem do pieczenia.Do maki dodąć posiekane schłodzone masło,cukry szczyptę soli, żółtko i śmietanę.
Z tych składników zagnieśc ciasto , uformować kule, zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce(30min do 60 min.)
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować , wykrawać
prostokaty o wym około 12 cm na 8 cm. Delikatnie uformowac palcami bolki , ranty .
Na każdym prostokącie najpierw rozsmarowac krem czekoladowy a nastepnie układać kawałki śliwek lekko je wtapiając w krem. Z pozostałego kruchego ciasta , formowac paski i nakłądac na wierzch sliwek .( 3 pasy na kazdym ciastku)
.Sliwki bardzo delikatnie oprószyc cynamonem . Układac na blaszce i piec w nagrzanym piekarniku przez około przez 15-18 .
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem, smacznego:)
Komentarze