Kruche koszyczki z brie i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto.
Mąkę posiekać z zimnym masłem dodać jajko , śmietanę , szczyptę soli , pieprzu i gałki muszkatołowej.
Zagnieść ciasto , zawinąc w folię i schować do lodówki.
2.Nadzienie.
Umyte drobno pokrojone pieczarki lekko przesmażyć na gorącej patelni, przemieszać dodać soli , pieprzu i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
Bez tłuszczu ,ew. możemy delikatnie podlać wodą. Przestudzić.
3.Ciasto cienko rozwałkowujemy kroimy na kwadraty 2-3 cm. szersze niż foremki. Ja swoje musiałam na środku naciąć krzyżyk na komin w formie.
Kwadraty wkładamy do foremek ( natarte olejem i posypane odrobiną bardzo drobnej bułki tartej) dociskamy.
Nakładamy pieczarki i kokrojone na osiem części oliwki.
4.Ser kroimy w plastry i nakładamy na pieczarki.
Posypujemy lubczykiem.
Foremki wstawiamy do piecyka 180 C na ok.15 min.
Komentarze