Kruche koszyczki z brie i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 25 min

Kruche rozpływające się w ustach koszyczki z pysznym środkiem.W sam raz na chłody.

  • 25 min

Składniki:

  • Na 10 koszyczków
    Ciasto:
    25 dag mąki
    7,5 dag masła
    1 małe jajko
    1/2 szklanki śmietany 18 %(30%)
    sól, pieprz czarny,starta gałka muszkatołowa

    Nadzienie:
    20 dag serka brie
    10-13 dag pieczarek
    10-13 szt. czarnych oliwek z zalewy
    sól , pieprz, lubczyk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kruche koszyczki z brie i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto.
    Mąkę posiekać z zimnym masłem dodać jajko , śmietanę , szczyptę soli , pieprzu i gałki muszkatołowej.
    Zagnieść ciasto , zawinąc w folię i schować do lodówki.
  • 2. Nadzienie.
    Umyte drobno pokrojone pieczarki lekko przesmażyć na gorącej patelni, przemieszać dodać soli , pieprzu i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
    Bez tłuszczu ,ew. możemy delikatnie podlać wodą. Przestudzić.
  • image-0sngd8g 3. Ciasto cienko rozwałkowujemy kroimy na kwadraty 2-3 cm. szersze niż foremki. Ja swoje musiałam na środku naciąć krzyżyk na komin w formie.
    Kwadraty wkładamy do foremek ( natarte olejem i posypane odrobiną bardzo drobnej bułki tartej) dociskamy.
    Nakładamy pieczarki i kokrojone na osiem części oliwki.
  • image-0t3kn1i 4. Ser kroimy w plastry i nakładamy na pieczarki.
    Posypujemy lubczykiem.
    Foremki wstawiamy do piecyka 180 C na ok.15 min.

Porady

Koszyczki zjadamy ciepłe takie są najlepsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lubczyk Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować