Pyszne kruche ciasteczka, bardzo łatwe do wykonania, nadziewane domową konfiturą z róży. Robi się je ekspresowo, a smak mają taki, że trudno poprzestać na jednym :).
60 min
Składniki:
Składniki:
2 szk mąki pszennej
1 szk gęstego serka naturalnego
25 dag margaryny lub masła
cukier waniliowy lub naturalna wanilia z laski
słoik konfitury lub twardej marmolady
Kruche grzebyczki z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Składniki połączyć ze sobą, zagnieść ciasto i schłodzić przez godzinę w lodówce.
2. Blat kuchenny obficie oprószyć mąką, ciasto cienko wałkujemy, nakładamy wzdłuż małą ilość konfitury, zwijamy i odcinamy pasek. Każdy rulon z ciasta nakrawamy i odcinamy ciasteczka o długości ok. 5-7 cm.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. pół godziny. Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem.
Komentarze