Kruche czekoladowe ciasteczka z kardamonem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Te ciasteczka są niezwykle kruche i pyszne.Mocno czekoladowe z nutką kardamonu.Pysznie smakują z filiżanką aromatycznej kawy.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    4 łyżki cukru pudru
    2 jajka
    15 dag masła lub margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    5 dag mlecznej czekolady
    szczypta mielonego kardamonu

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    szczypta mielonego kardamonu
    5 dag mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche czekoladowe ciasteczka z kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Do mąki dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto.Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mące stolnicy i wykrawamy ciasteczka.
    Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Czekoladę łamiemy na mniejsze części,następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej,dodajemy mielony kardamon i dokładnie mieszamy.
  • 3. Następnie rozpuszczoną polewą dekorujemy ciasteczka i odstawiamy do zastygnięcia.

Porady

Z przepisu wyszło mi 46 ciasteczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kardamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować