kruche cytrynowe babeczki z malinami i białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne babeczki dla wielbicieli cytrusów. Źródło: kotlet.tv (spód do babeczek), mojewypieki.com (lemon curd)

  • 60 min

Składniki:

  • na kruche ciasto:

    250 g mąki
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    125 g masła
    1 żółtko
    50–60 g wody


    na krem:
    skórka i sok z 3 średnich cytryn,
    2 żółtka,
    2 jajka,
    200 g cukru,
    łyżka mąki ziemniaczanej,
    łyżeczka oliwy,

    kilkanaście malin (mogą być mrożone lub z soku),
    kilka kostek białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche cytrynowe babeczki z malinami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier puder, cukier z wanilią i masło posiekać nożem, aż masło będzie drobne. Dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść w kulę i owinąć folią. Ciasto można, ale nie trzeba chować do lodówki na 10 minut lub dłużej. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na ok.4 mm (warto robić to między foliami) i wykrawać foremkami odpowiednią ilość ciasta do każdej babeczki. Wyklejać foremki i nakłuć widelcem, wstawić jeszcze na 10 minut do lodówki. Piec w 200 stopniach ok. 15 minut (można, ale nie trzeba obciążyć każda foremkę fasolkami). Po wystudzeniu babeczki łatwo wyskakują z foremek. Przegotować krem: wszystkie składniki oprócz oliwy dobrze wymieszać trzepaczką (żeby nie ciągnęło się białko) i zagotować, aż zgęstnieje. Gdyby zrobiły się grudki można przetrzeć przez sitko lub w malakserze. Dodać oliwę, wystudzić. Na każdą babeczkę nakładać po 2-3 maliny, na to krem i startą czekoladę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować