Kruche , cukrowane słodkie ciasteczka na śmietanie

1 (2 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

proste, słodkie , miękkie i naprawdę smaczne!

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    1 kostka schłodzonego masła
    6 łyżek śmietany 18%
    1 żółtko
    cukier waniliowy
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka cukru do posypiania po cieście przez wykrawaniem .
    oraz cukier puder do oprószenia ciasteczek po upieczeniu
    wieksza szczypta proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

1 (2 ocen)

Kruche , cukrowane słodkie ciasteczka na śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki z proszkiem do pieczenia, masła, cukrów, śmietany i żółtka wyrabiamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy na gr około 1 cm , ciasto, rozwałkowane ciasto po wierzchu posypujemy cukrem kryształem i ponownie wałkujemy delikatnie tak żeby cukier wbił się w ciasto.
    Z ciasta wycinamy okrągłe ciasteczka ( np. za pomocą literatki), a w środku każdego ciasta , robimy mniejsza obwódkę, wzorek ( za pomocna kieliszka,delikatnie tak żeby tylko powstała obwódka.)

    Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 175 stopni ok. 18-20 minut do lekkiego zrumienienia.
    Upieczone ciasteczka oprószamy cukrem pudrem, lecz niekoniecznie bo i tak są słodkie , smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować