Kruche , cukrowane słodkie ciasteczka na śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki z proszkiem do pieczenia, masła, cukrów, śmietany i żółtka wyrabiamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy na gr około 1 cm , ciasto, rozwałkowane ciasto po wierzchu posypujemy cukrem kryształem i ponownie wałkujemy delikatnie tak żeby cukier wbił się w ciasto.
Z ciasta wycinamy okrągłe ciasteczka ( np. za pomocą literatki), a w środku każdego ciasta , robimy mniejsza obwódkę, wzorek ( za pomocna kieliszka,delikatnie tak żeby tylko powstała obwódka.)
Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 175 stopni ok. 18-20 minut do lekkiego zrumienienia.
Upieczone ciasteczka oprószamy cukrem pudrem, lecz niekoniecznie bo i tak są słodkie , smacznego!
Komentarze