Kruche ciasto ze śliwkami bezą i kruszonką

4.5 (190 ocen)

  • 60 min

Idealne połączenie ciasta kruchego z owocami słodkiej śliwki pod kruszonką z kwaśną nutą powideł pierwszych śliwek. Ciasto wykończone słodką i kruchą bezą, lekko posypane cukrem pudrem.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche forma 25×35 cm lub większa

    margaryna 250 g
    mąka pszenne 2 i 1/2 szklanki
    cukier puder 1 szklanka
    żółtka z 4 jaj
    proszek do pieczenia z cynamonem 1 łyżeczka
    szczypta soli
    ponadto 400-500 g śliwek
    powidła kwaśne 150 g

    Beza
    białka z 4 jaj
    cukier kryształ 220 g
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto ze śliwkami bezą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem mieszam. Dodaję pozostałe składniki, siekam i robię kruszonkę. Ciasto dzielę na dwie części, z 1/3 przeznaczonej na kruszonkę robię okruchy, chłodzę w lodówce ( w razie potrzeby dodaję jeszcze dwie łyżki mąki ). Pozostałe ciasto wykładam na papierze do pieczenia, rozprowadzam równomiernie lekko dociskając, w ten sposób formuję spód ciasta. Piekę w temperaturze 200 °C w czasie do 15 minut.
    Śliwki myję, usuwam pestki, kroję na mniejsze kawałki. Na lekko przestudzony spód ciasta wykładam kwaśne powidła. Śliwki układam na warstwę powideł, następnie na wierzch pozostała kruszonka. Białka ubijam na najwyższych obrotach miksera, partiami dodając cukier. Miksuję około 5 minut. Masę na bezę przekładam do rękawa cukierniczego, tworząc na wierzchu ciasta charakterystyczną kratkę z bezy o dowolnym kształcie tylki. Całość zapiekam w piekarniku w temperaturze 130-150 ˜°C z funkcją termoobiegu w czasie do 20 minut. Bezę należy kontrolować czy nie zmienia koloru na beżowy, wówczas zmniejszyć temperaturę i piec nieco dłużej.
    Smacznego.

    Inspiracja Kuchnia Lidla
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować