Kruche ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka i 1 szkl. cukru pudru odłożyć na później.
Składniki ciasta zagnieść w kulę, podzielić na dwie równe części i włożyć do lodówki do schłodzenia na około godzinę. Jedną część można włożyć do zamrażarki.
W tym czasie śliwki pokroić na połówki. Prostokątną blachę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Jedną część schłodzonego ciasta (tą, która nie była w zamrażarce) rozwałkować na placek wielkości spodu blachy. Na to położyć połówki śliwek - jedna przy drugiej skórką do dołu.
Ubić pianę z białek z dodatkiem cukru pudru. Rozsmarować ją na śliwkach. Na pianę zetrzeć na tarce schłodzoną drugą część ciasta.
Piec około 45 minut w temp. 175°C.
Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Porady
To ciasto można zrobić również z mrożonymi śliwkami, jeśli do sezonu śliwkowego jeszcze daleko ...
Komentarze