Kruche ciasto ze śliwkami

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Szarlotki obok serników, to moje ulubione ciasta.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • mąka pszenna 4 szklanki
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    sól 1 szczypta
    margaryna ¾
    jaja 3
    cukier 1 szklanka
    kwaśna, gęsta śmietana (18%)
    cukier waniliowy 1
    śliwki czerwone 20
    cynamon
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wykładanie piany na śliwki z cynamonem. 1. Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać margarynę, posiekać nożem. Śmietanę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodać do mąki i wyrobić gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny. W tym czasie umyć i osuszyć śliwki, przekroić na połówki, pozbawić pestek. 3/4 ciasta rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiec w gorącym piekarniku przez 15 minut. Na zapieczonym cieście ułożyć śliwki, skórką do dołu. Posypać cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę. Wyłożyć na śliwki. Przykryć kruszonką z pozostałego ciasta. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować