KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

0 (0 ocen)

proste i tradycyjne ciasto

Składniki:

  • Blaszka o wym.28x20cm
    Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

    Składniki na ciasto:
    ½ kostki masła,
    3 żółtka,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżka cukru waniliowego,
    4 łyżki cukru pudru,
    2 szkl. mąki,
    1 łyżka śmietany

    Piana z białek:
    3 białka,
    2 łyżki cukru,
    2 łyżki budyniu waniliowego,
    2 łyżki oleju

    Dodatkowo:
    śliwki z kompotu, cynamon

Kruche ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy w misce, robimy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalki na 30 min. Następnie 2/3 ciasta ścieramy na tarce, układamy w blaszce, dociskamy. Pianę z białek ubijamy z cukrem, dodajemy olej i budyń. Rozsmarowujemy na cieście, układamy osączone z zalewy śliwki, posypujemy cynamonem, ścieramy resztę ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 35-40 min.

Komentarze

Podobne przepisy