KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Pyszne ciasto ze śliwkami, idealne w sezonie śliwkowym. Wspaniałe rozwiązanie do poobiedniej kawy do ogródka ze znajomymi.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    300 g mąki krupczatki
    200 g mąki tortowej
    1 margaryna
    4 żółtka
    1 całe jajko
    2 łyżki śmietany 18%
    2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    4 łyżki cukru pudru
    4 białka
    600g śliwek „węgierki”
    ciut cynamonu

Kruche ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 1. Z podanych składników na ciasto wyrobić jednolite ciasto. Dajemy na ok 30min do lodówki/ zamrażalki aby schłodzić ciasto. Następnie dzielimy schłodzone ciasto na dwie części jedną część rozwałkowujemy na blaszkę 23 x36 wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładam ciasto na ok 10 min do piekarnika – zapiekam spód( rozgrzany piekarnik z termoobiegiem 175st.). W miedzy czasie ubijam białka z cukrem pudrem na sztywną pianę.
    Na zapieczonym spodzie układam połówki śliwek węgierek wydrylowanych, oprószyć ciut cynamonem na to dajemy ubitą pianę z białek i drugą część ciasta rozwałkowujemy formujemy szachownicę. Wkładamy do piekarnika na ok 40 min. Upieczone przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy