Zrobiłam je kiedy miałam wielkiego lenia i zależało mi aby upiec coś szybkiego i dobrego. A ponieważ u mnie wszyscy lubią kruche ciasto to postanowiłam zrobić takie pachnące cynamonem ciasto ze śliwkami .
Kruche ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać zimną margarynę i posiekać. Na koniec dodać jajka i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki.
W tym czasie śliwki umyć, osuszyć i wypestkować. Dużą (24x36cm) blaszkę posmarować tłuszczem i wylepić połową ciasta. Ciasto nakłuć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. na kilkanaście minut do lekkiego zarumienienia. Poukładać połówki śliwek, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Na śliwki rozrzucić poskubaną drugą połowę ciasta. Piec jeszcze ok 15 minut aż ciasto będzie rumiane. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze