Kruche ciasto z wiśnią i budyniem

0 (0 ocen)

Kruche ciasto, słodki budyń, kwaśne owoce i chrupiąca kruszonka. Przepyszne!

Składniki:

  • Ciasto:
    300g mąki tortowej
    3/4 kostki masła
    2 jajka
    3 łyżki cukru pudru
    1 op. cukru wanilinowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Budyń:
    2 op. budyniu waniliowego bez cukru
    3 szklanki mleka
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru

    Kruszonka:
    1/2 kostki masła
    1/3 szklanki cukru
    1 szklanka mąki

    Dodatkowo:
    0,5 kg drylowanych wiśni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche ciasto z wiśnią i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrami. Zimne masło posiekać z mąką na bardzo małe kawałki. Dodać rozkłócone jajka, wymieszać, przełożyć na blat i zagnieść gładkie ciasto. Blachę 24cmx34cm posmarować lekko masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić otrzymanym ciastem. Podpiec ok 20 minut w temp. 160°C.
  • 2. Budyń:
    Dwie szklanki mleka zagotować z masłem. W szklance mleka rozpuścić budynie i cukier, dodać do garnka. Ugotować gęsty budyń.
  • 3. Ciepły budyń rozprowadzić na podpieczonym cieście. Na wierzchu ułożyć owoce lekko osączone z soku i posypać kruszonką zagniecioną z masła, mąki i cukru. Piec ok. 40 minut (do zarumienienia kruszonki) w temp. 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować