Kruche ciasto z truskawkami na lekkiej pierzynce

0 (0 ocen)

Kruche ciasto z rozpływającym sie w ustach nadzieniem .

Składniki:

  • Składniki blaszkę o wymiarach 28cm x 22cm
    Kruche ciasto:
    -2,5 szklanki mąki pszennej ( ja mieszałam pszenną , żytnią pełnoziarnistą i kukurydziną )
    -250g zimnego masła lub margaryny
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3 łyżki cukru pudru
    -5 żółtek

    Pianka budyniowa :
    -5 białek
    -1 szklanka drobnego cukru do wypieków
    -1 opakowanie cukru waniliowego
    -80 g budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 opakowania )
    -1/2 szklanki oleju słonecznikowego

    - ok. 500 g truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche ciasto z truskawkami na lekkiej pierzynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło kroimy w kostkę i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami ciasta (można zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto jest zbyt sypkie, można dodać 1 – 2 łyżki wody. Dzielimy na 2 części jedna troche większa od drugiej , każdą owijamy w folię spożywczą i zamrażamy . Można zrobić to dzień wcześniej.

    Blachę wykładamy papierem do pieczenia , na spód ścieramy na tarce większą część ciasta, lekko przyklepujemy dłonią . Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190 stopni C przez około 20 minut i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia .

    Budyniowa pianka:
    Ubijamy białka na sztywną pianę , dodajemy powoli po łyżce cukrów cały czas ubijając na najwyższych obrotach . Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy cały czas miksując a na końcu dolewamy cienką strużką olej . Miksujemy jeszcze chwile do połączenia składników .

    Mase wylewamy na ostudzony spód , umyte i obrane z szypułek truskawki kroimy na połówki i układamy przeciętą stroną do góry .
    Posypujemy startą mniejszą częścią ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30-40 minut .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować