Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Wszystkie składniki przełożyć do miski.
Zagnieść jednolite ciasto.
Podzielić na dwie części 60 % i 40 %.
Przełożyć do zamrażalnika.
Blachę o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spód zetrzeć większą część ciasta. Przyklepać ręką i wyrównać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec 20 minut w 190 st C.
Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
PIANA
Białka ubić na sztywno.
Cały czas ubijając dodawać stopniowo po łyżce cukier i cukier z wanilią.
Wsypać proszek budyniowy. Wymieszać.
Zmniejszyć obroty miksera i cienką strużką wlewać olej.
Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Na upieczone i ostudzone ciasto wylać pianę, wyrównać.
Truskawki opłukać, osuszyć i oczyścić z szypułek.
Przekroić na pół.
Ułożyć truskawki przecięciem do góry.
Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto (40%).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 - 40 minut w 190 st C.
Po upieczeniu ostudzić. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Komentarze