Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

ciasto kruche, budyniowa pianka i owoce smakują razem wyśmienicie

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO

    2,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 gram masła
    4 łyżki cukru pudru
    5 żółtek

    PIANKA

    5 białek
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    0,5 szklanki oleju

    70 dag truskawek
    cukier puder do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pianka

Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO

    Wszystkie składniki przełożyć do miski.
    Zagnieść jednolite ciasto.
    Podzielić na dwie części 60 % i 40 %.
    Przełożyć do zamrażalnika.
    Blachę o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Na spód zetrzeć większą część ciasta. Przyklepać ręką i wyrównać.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec 20 minut w 190 st C.
    Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

    PIANA

    Białka ubić na sztywno.
    Cały czas ubijając dodawać stopniowo po łyżce cukier i cukier z wanilią.
    Wsypać proszek budyniowy. Wymieszać.
    Zmniejszyć obroty miksera i cienką strużką wlewać olej.
    Dokładnie połączyć wszystkie składniki.

    Na upieczone i ostudzone ciasto wylać pianę, wyrównać.
    Truskawki opłukać, osuszyć i oczyścić z szypułek.
    Przekroić na pół.
    Ułożyć truskawki przecięciem do góry.
    Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto (40%).
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 - 40 minut w 190 st C.
    Po upieczeniu ostudzić. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować