Kruche ciasto z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Rozpływa się w ustach, pachnące truskawkami pod warstwą ciasta i piany: kruche ciasto z truskawkami - wspomnienie lata:)

  • 40 min

Składniki:

  • cisto kruche :

    mąka krupczatka 1,5 szklanki
    żółtka 3 sztuki
    śmietana kremówka 2 łyżki
    cukier puder 1/2 szklanki
    masło 100 gram

    pianka:

    białka 3 sztuki
    cukier puder 1/2 szklanki
    cukier waniliowy 1 opakowanie
    sól szczypta

    oraz:

    truskawki świeże
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Kruche ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mąkę należy posiekać z masłem następnie dodać żółtka wymieszane z cukrem oraz dolać śmietanę.
    Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, każdą połówkę zawinąć w folię i schować do lodówki na godzinę.
  • 2. Truskawki podzielić na mniejsze kawałki.
  • 3. Jedną połowę ciasta wyjąć z lodówki, wylepić nią dno i boki okrągłej foremki.
    Podpiec w 190 st.10 minut.
  • 4. Jedną połowę ciasta wyjąć z lodówki, wylepić nią dno i boki okrągłej foremki.
    Podpiec w 190 st.10 minut.
  • 5. Białko ubić na sztywno, nie przerywając ubijania dosypywać małymi porcjami cukier.
  • 6. Na podpieczony i lekko schłodzony spód ciasta wyłożyć pianę, na pianę cząstki truskawek, resztę ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce.
    Piec 50 minut w 170 stopniach, posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować