Kruche ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mąkę należy posiekać z masłem następnie dodać żółtka wymieszane z cukrem oraz dolać śmietanę.
Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, każdą połówkę zawinąć w folię i schować do lodówki na godzinę.
2.Truskawki podzielić na mniejsze kawałki.
3.Jedną połowę ciasta wyjąć z lodówki, wylepić nią dno i boki okrągłej foremki.
Podpiec w 190 st.10 minut.
4.Jedną połowę ciasta wyjąć z lodówki, wylepić nią dno i boki okrągłej foremki.
Podpiec w 190 st.10 minut.
5.Białko ubić na sztywno, nie przerywając ubijania dosypywać małymi porcjami cukier.
6.Na podpieczony i lekko schłodzony spód ciasta wyłożyć pianę, na pianę cząstki truskawek, resztę ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce.
Piec 50 minut w 170 stopniach, posypać cukrem pudrem.
Komentarze