Kruche ciasto z rabarbarem, jabłkami i śmietankową pianką

  • wyświetlono: 1408 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto z rabarbarem, lekkie, mało słodkie, a zarazem kwaskowe od rabarbaru... Po prostu pychotka :)

MałaMi
  • 40min

Składniki

Spód:
3,5 szkl. mąki
8 żółtek
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny

Pianka:
8 białek
1/2 szkl. cukru
3 budynie o smaku śmietankowym

Dodatkowo:
3 łodygi rabarbaru
2 duże jabłka
2 łyżeczki cukru
4 łyżeczki galaretki truskawkowej
1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche ciasto z rabarbarem, jabłkami i śmietankową pianką

  • 1. Z podanych składników szybko wyrabiamy elastyczne ciasto, formujemy w zgrabną kulę, którą dzielimy na 2 części: 40% i 60%. Każdą część zawijamy w folię i większą wkładamy do lodówki na około pół godziny, a mniejszą do zamrażalnika na czas, aż będzie nam potrzebna.
  • 2. Rabarbar obieramy i kroimy w mniejsze kawałki (0,5-1cm), zasypujemy 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżeczkami galaretki truskawkowej. Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki, skrapiamy sokiem z cytryny i zasypujemy 2 łyżeczkami galaretki truskawkowej.
  • 3. Schłodzone ciasto z lodówki rozwałkowujemy na wielkość blaszki (25x36). Blaszkę wykładamy papierem i wykładamy dno ciastem, nakłuwamy widelcem i zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach.
  • 4. W czasie pieczenia spodu ubijamy pozostałe 8 białek z dodatkiem cukru na sztywną pianę. Gdy masa będzie lśniąca wsypujemy proszek budyniowy i miksujemy jeszcze około 3 minuty na wolnych obrotach.
    Zapieczony spód smarujemy cienką warstwą pianki, równomiernie rozkładamy rabarbar, posypujemy jabłkiem i wykładamy pozostałą piankę. Na wierzch ścieramy kruszonkę z ciasta zamrożonego wcześniej.
    Całość pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach. Dobrze jest nad blaszkę z ciastem wstawić pustą brytfannę - aby kruszonka za bardzo się nie zrumieniła.

Porady

Galaretka dodana do owoców wchłonie nadmiar soku z nich.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylaDeserRabarbarciasto z owocamiciasto z rabarbaremkruche z rabarbarem

Komentarze

Podobne przepisy

image-0h9k8fk

Dodane przez: daga19888

Kruche ciasto z rabarbarem i pianką

Idealne połączenie kruchego ciasta,...

Ciasto z masą śmietankową z mascarpone i frużeliną z rabarbaru

Dodane przez: Joanna Kryla

Ciasto z pianką śmietankową z mascarpone...

Pyszne ciasto francuskie, delikatna...

Ciasto kruche z malinami i pianką budyniową

Dodane przez: BARB

Ciasto kruche z malinami i pianką budyniową

Tym razem padło na maliny, które...

Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką

Jabłka i cynamon to najlepsze połączenie....

Kruche z rabarbarem jabłkami i budyniem

Dodane przez: Patrycja33

Kruche z rabarbarem jabłkami i budyniem

U mnie w ogródku pojawił się już...

Kruche z rabarbarem i poziomkową pianką

Dodane przez: Ola1984

Kruche z rabarbarem i poziomkową pianką

Pyszne połączenie kruchego ciasta,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE