Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wyśmienite ciasto z rabarbarem, posmakuje każdemu

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    - 2 szklanki mąki pszennej
    - 4 łyżki kakao
    - 250 g zimnej margaryny
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 5 żółtek
    - 3 łyżki cukru pudru

    Pianka budyniowa:

    - 5 białek
    - 1 szklanka cukru
    - 2 łyżki cukru waniliowego
    - 2 opakowania budyniu waniliowego
    - 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
    - 30-40 dag rabarbaru
    - cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Masło kroimy w kostkę, szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami ciasta. Dzielimy na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na spód trzemy na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 190ºC. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

    Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zaczynamy ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypujemy drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewamy olej i miksujemy do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wykładamy ubitą pianę. Na pianie układamy pokrojony w kostkę rabarbar, na wierzch trzemy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 40 min. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować