Kruche ciasto z rabarbarem i bezową pianką.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Niezwykle pyszne ciasto.Idealnie kruche ciasto przeplata się z lekko kwaśnym rabarbarem i pysznie słodką chrupiącą bezą.Polecam do niedzielnej kawki.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    3 żółtka
    20 dag masła lub margaryny
    pół szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka śmietany 12 %

    Nadzienie:
    1 kg rabarbaru
    2 łyżki cukru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

    Pianka:
    3 białka
    szczypta soli
    pół szklanki cukru
    1 budyń waniliowy

    Dodatkowo:
    masło lub margaryna do posmarowania foremki
    bułka tarta do posypania foremki
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche ciasto z rabarbarem i bezową pianką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.Następnie ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki o wymiarach 21 cm x 25 cm,posmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą.Ciasto nakłuwamy widelcem.
  • 2. Rabarbar oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy.Następnie kroimy w na mała kawałki.Pokrojony rabarbar układamy na cieście.
  • 3. Cukier mieszamy z cukrem waniliowym i posypujemy rabarbar.
  • 4. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Na koniec wsypujemy budyń i dokładnie mieszamy.
  • 5. Przygotowaną pianę wykładamy na rabarbar.
  • 6. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować