Kruche ciasto z rabarbarem

4.88 (8 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Wspaniałe połączenia kruchego ciasta, orzeźwiającego, kruchego rabarbaru i słodkiej bezy. Ciasto jest naprawdę pyszne. Polecam, tym bardziej, że ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Kruche ciasto
    200 g mąki pszennej
    50 g mąki ziemniaczanej
    200 g masła, zimnego
    50 g cukru
    szczypta soli
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 żółtka (białka zachować do bezy)

    Rabarbar
    500 g rabarbaru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 łyżeczki cynamonu
    0,5 słoika konfitury/dżemu malinowego
    2 łyżki płatków migdałów

    Beza
    4 białka
    200 g cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki płatków migdałów
Wystaw ocenę:

4.88 (8 ocen)

Kruche ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki przesiać do miski, dodać drobno pokrojone zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Składniki wyrobić aż powstanie drobna kruszonka. Wtedy dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto.
    Blaszkę o wymiarach około 35x 20 wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wylepić ją ciastem. Blaszkę wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 170 stopni C. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut.

    Rabarbar opłukać, osuszyć i odciąć liście, łodygi pokroić na 1 cm kawałki. Włożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon i wymieszać.

    Podpieczony spód posmarować ulubionym dżemem lub powidłem – ja wybrałam dżem z czarnych porzeczek, posypać płatkami migdałowymi oraz wyłożyć rabarbar.

    Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodając cukier cały czas ubijać na wysokich obrotach miksera. Ubijać jeszcze przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta i błyszcząca, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i miksować przez pół minuty.
    Ubite białka wyłożyć na wierzch, posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika.

    Ciasto piec przez 20 minut w 170 stopniach C, następnie zmniejszyć temp. do 60 stopni i włączyć nawiew (termoobieg), w ten sposób suszyć bezę przez dodatkowe 15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Mąka Jajka Płatki migdałowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować