Kruche ciasto z rabarbarem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

Klasyczne kruche ciasto z orzeźwiającym, kwaskowym rabarbarem otulonym chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na łatwe w przygotowaniu, szybkie sezonowe ciasto.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 600g rabarbaru
    3 łyżki cukru
    2 łyżki bułki tartej
    masło do wysmarowania tortownicy

    Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    180g masła ekstra
    100g cukru pudru
    2 żółtka

    Kruszonka:
    100g mąki pszennej
    50g cukru
    50g masła ekstra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Kruche ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0jbw9wi 1. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać.
  • image-0g7pv2e 2. Ciasto:
    Mąkę przesiać, dodać cukier puder, kawałki masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wierzch ciasta nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
    10-15 minut.
  • image-05057co 3. Kruszonka:
    Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki-
  • image-0o0r3oo 4. Podpieczony spód ciasta posypać bułką tartą, wyłożyć rabarbar i posypać na wierzchu kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować