Klasyczne kruche ciasto z orzeźwiającym, kwaskowym rabarbarem otulonym chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na łatwe w przygotowaniu, szybkie sezonowe ciasto.
Kruche ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać.
2.Ciasto:
Mąkę przesiać, dodać cukier puder, kawałki masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wierzch ciasta nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
10-15 minut.
3.Kruszonka:
Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki-
4.Podpieczony spód ciasta posypać bułką tartą, wyłożyć rabarbar i posypać na wierzchu kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.
Komentarze