Bardzo lubię kruche ciasto. Ponieważ nie miałam zbyt wiele czasu a w lodówce miałam jeszcze zamrożone porzeczki postanowiłam je zrobić do niedzielnej kawy.
Kruche ciasto z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę i smalec posiekać z mąką i proszkiem, dodać jajka rozbełtane z cukrami i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wstawić do lodówki na godzinę, drugą do zamrażalnika. Ciasto rozwałkować i ułożyć na blaszkę (24x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i posypać bułką tartą. Rozsypać porzeczki, posypać cukrem i przyprawą do dań słodkich. Na owoce zetrzeć na tarce o grubych oczkach zmrożone ciasto. Piec ok 25 min do zarumienienia w 180 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze