Kruche ciasto z porzeczkami

0 (0 ocen)

Bardzo lubię kruche ciasto. Ponieważ nie miałam zbyt wiele czasu a w lodówce miałam jeszcze zamrożone porzeczki postanowiłam je zrobić do niedzielnej kawy.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szkl maki
    3 jajka
    20 dag cukru
    cukier waniliowy
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kostka margaryny
    3 łyżki smalcu

    ok 40 dag porzeczek (u mnie mrożone)
    3-4 łyżki cukru
    2 łyżki bułki tartej
    przyprawa do dań słodkich w młynku

    cukier puder do posypania ciasta

Kruche ciasto z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę i smalec posiekać z mąką i proszkiem, dodać jajka rozbełtane z cukrami i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wstawić do lodówki na godzinę, drugą do zamrażalnika. Ciasto rozwałkować i ułożyć na blaszkę (24x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i posypać bułką tartą. Rozsypać porzeczki, posypać cukrem i przyprawą do dań słodkich. Na owoce zetrzeć na tarce o grubych oczkach zmrożone ciasto. Piec ok 25 min do zarumienienia w 180 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy