Kruche ciasto z porzeczką i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie obrać, a następnie umyć porzeczkę. Porzeczkę wrzucić na nagrzaną patelnię, zasypać cukrem z wanilią i bułką tartą. Krótko podsmażać, następnie zdjąć z patelni i do gorącej porzeczki wsypać jedno opakowane galaretki i dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Wszystko energicznie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Prostokątną blachę o wielkości 24x35 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć połowę ciasta. Podpiec w piekarniku przez 10 min, w temperaturze 150°C. Na podpieczony spód, wyłożyć przestudzoną porzeczkę. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo, po łyżce dodawać cukier i dalej ubijać, aż beza będzie lśniąca i sztywna. Dodać mąkę i wiórki kokosowe, krótko wymieszać.
Na podpieczony spód ciasta wyłożyć przestudzoną porzeczkę, a następnie bezę kokosową. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta. Piec w temperaturze 170°C przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.
Smacznego
Porady
Aby smak porzeczki nie był zbyt kwaśny, można dodać więcej cukru.
Komentarze