Kruche ciasto z pianką, wiśniami i jagodami

0 (0 ocen)

Najfajniejsze jest to, że za każdym razem smakuje inaczej, bo zmieniam owoce, które do niego wkładam. Poprzednio użyłam czereśni, ale tym razem wolałam przełamać słodycz ciasta kwaśnym owocami - wiśniami i jagodami:)

Składniki:

  • na blachę 25x35:

    Ciasto:
    0,5 kg mąki,
    kostka margaryny mlecznej lub masła,
    pół szklanki cukru pudru,
    5 żółtek,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    łyżeczka octu

    Pianka:
    5 białek,
    1 szklanka cukru,
    1 cukier waniliowy,
    2 budynie śmietankowe bez cukru,
    0,5 szklanki oleju,
    szczypta soli

    40 dag wiśni
    szklanka jagód
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z pianką, wiśniami i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pozostałe składniki i zarobić ciasto (ja pomagam sobie nożem). Gotowe podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na blaszkę i ponakłuwać widelcem. Drugą część schłodzić.
    Wiśnie przepłukać, osuszyć i wydrylować. Jagody umyć.
    PIANKA:
    Białka umieścić w misce. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Do ubitych dodawać stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Gdy ten się rozpuści wsypać budynie oraz wlać olej. Całość miksować na niskich obrotach do połączenia składników.
    Gotową piankę wyłożyć na ciasto kruche. Na piance ułożyć dość gęsto wiśnie i jagody. Na owoce na grubych oczkach zetrzeć schłodzone ciasto. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować