Kruche ciasto z pianką śmietankową i owocami

5 (144 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto zaskakuje swoim smakiem.Pianka wyjątkowo delikatna,a do tego ukryte pod ciastem owoce.Pysznosci.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    5 żółtek,
    1 kostka margaryny,
    1/3 szklanki cukru,
    2 łyzeczki proszku do pieczenia,
    3 szklanki mąki.

    Pianka:
    5 białek,
    2 cukry waniliowe,
    3/4 szklanki cukru,
    2 budynie śmietankowe bez cukru,
    1/2 szklanki oleju

    Dodatkowo:dowolne owoce-u mnie jagody i nektarynki
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pianka

Kruche ciasto z pianką śmietankową i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Ciasto:składniki na ciasto łączymy ze sobą,wyrabiamy na jednolite ciasto.Formujemy wałek.Ciasto dzielimy na 2 częsci,jedną większą, drugą mniejszą.Większa część ciasta wykładamy na blaszkę i rozwałkowujemy.Druga czesc ciasta wkladamy do zamrazarki.
    Ciasto na blaszce wkladamy do piekarnika i podpiekamy ok 20 minut w 160 stopniach.Studzimy ciasto.
  • ukladamy owoce 2. Schłodzone białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukry.Następnie wsypujemy stopniowo budynie i miksujemy az składniki dobrze się połączą.Na koniec cienką strozka wlewamy olej.Miksujemy chwilkę.Piankę wykładamy na ostudzone ciasto.
    Na ciasto układamy pokrojone nektarynki i posypujemy jagodami.
  • ciasto przed pieczeniem 3. Wyjmujemy ciasto z zamrazarki. Scieramy je na tarce nad blaszką.Lekko przyklepujemy. Wkladamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 35 minut w temp 160 stopni.

Porady

Ciasto mozna przygotowac z dowolnymi owocami sezonowymi. Do pianki mozna uzyc budyniu np malinowego, wowczas pianka nabierze ładnego rozowego koloru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń śmietankowy Jagody Nektarynki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować