Kruche ciasto z pianką i gruszkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smakowite kruche ciasto z pianką i gruszkami, mega słodkie i pachnące cynamonem. Polecam wypróbowanie przepisu. Smacznego

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto;
    2,5 szklanki mąki krupczatki lub pszennej,
    250 g masła zimnego,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    3 łyżki cukru pudru,
    5 żółtek

    Pianka:
    5 białek,
    1 szklanka drobnego cukru,
    2 opakowania budyniu waniliowego (2 x 40 g),
    1/2 szklanki oleju słonecznikowego
    Dodatkowo;
    3 gruszki,
    cukier waniliowy,
    cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto

Kruche ciasto z pianką i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

    Do miski wrzucamy wszystkie składniki i szybko zagniatamy ciasto.

    Dzielimy na dwie części.
    Jedną część wykładamy na natłuszczoną i posypaną mąką blaszkę 33 x 20 cm.
    Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190º C przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
    Gruszki obieramy i kroimy w piórka, układamy na cieście. Posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem.

    Pianka;
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier dalej ubijając.

    Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy cały czas miksując aż się dobrze rozpuści. Na koniec małą strużką wlewamy olej nie przerywając miksowania.
    Na gruszki wykładamy piankę, na to wykładamy pozostałą część ciasta.
    Pieczemy 35-40 min w 180 stopniach.

    Smacznego

Porady

Zamiast gruszek możemy użyć jabłek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować