Kruche ciasto z pianą i czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta (masło/margarynę pokrój wcześniej w kostkę) połącz i szybko zagnieć. Gotowe podziel na dwie części - 40% i 60%, zawiń w folię spożywczą i zamroź.
Większą część zamrożonego ciasta zetrzyj na tarce na spód blaszki o wymiarach 30 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i przyklep delikatnie dłonią. Podpiec na złoty kolor przez około 20 minut w temperaturze 190ºC i odstaw do ostudzenia.
Czereśnie umyj, każdą przekrój na pół i wyjmij pestki.
Białka ubij na sztywno i pod koniec ubijania stopniowo wsyp cukier i cukier waniliowy. Kolejno nie przerywając ubijania, powoli wsyp proszek budyniowy, a kiedy całkowicie się rozpuści, strużką wlej olej. Całość miksuj do połączenia.
Pianę wyłóż na całkowicie wystudzony spód, wyrównaj i poukładaj na niej połówki czereśni, jedna przy drugiej, najlepiej przecięciem do góry. Owoce lekko wepchnij w pianę i na wierzch zetrzyj resztę ciasta.
Piecz przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Komentarze