Kruche ciasto z pianą i czereśniami

0 (0 ocen)

Polecam zwłaszcza w sezonie świeżych polskich owoców.

Składniki:

  • Kruche ciasto

    - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub mąki krupczatki;
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
    - 5 żółtek;
    - 250 g zimnego masła lub margaryny;
    - 4 łyżki cukru pudru.

    Piana

    - 5 białek;
    - szczypta soli;
    - 1/3 szklanki oleju rzepakowego;
    - 3/4 szklanki drobnego cukru;
    - 15 g cukru wanilinowego;
    - 64 g śmietankowego budyniu bez cukru.

    Dodatkowo

    - około pół kg czereśni;
    - cukier puder do oprószenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z pianą i czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta (masło/margarynę pokrój wcześniej w kostkę) połącz i szybko zagnieć. Gotowe podziel na dwie części - 40% i 60%, zawiń w folię spożywczą i zamroź.
    Większą część zamrożonego ciasta zetrzyj na tarce na spód blaszki o wymiarach 30 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i przyklep delikatnie dłonią. Podpiec na złoty kolor przez około 20 minut w temperaturze 190ºC i odstaw do ostudzenia.
    Czereśnie umyj, każdą przekrój na pół i wyjmij pestki.
    Białka ubij na sztywno i pod koniec ubijania stopniowo wsyp cukier i cukier waniliowy. Kolejno nie przerywając ubijania, powoli wsyp proszek budyniowy, a kiedy całkowicie się rozpuści, strużką wlej olej. Całość miksuj do połączenia.
    Pianę wyłóż na całkowicie wystudzony spód, wyrównaj i poukładaj na niej połówki czereśni, jedna przy drugiej, najlepiej przecięciem do góry. Owoce lekko wepchnij w pianę i na wierzch zetrzyj resztę ciasta.
    Piecz przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować