Kruche ciasto z owocami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szybka, łatwa, pyszna, niedroga, pełna owocowego nadzienia rustykalna tarta na kruchym spodzie.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    20 dag mąki pszennej,
    10 dag masła,
    5 dag cukru pudru,
    1 jajko,
    2 łyżki zimnej wody.

    Nadzienie
    50 dag mieszanych owoców (maliny, truskawki, czarna porzeczka, borówki),
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    3 łyżki brązowego cukru,
    2 łyżki płatków migdałów.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Kruche ciasto

Kruche ciasto z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i przesiany cukier puder posiekać nożem z zimnym tłuszczem. Dodać jajko i wodę, zagnieść szybko kruche ciasto. Zawinąć w folię i schować do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie schłodzone cisto cienko rozwałkować na papierze do pieczenia.
  • 2. Owoce przebrać, umyć, osączyć, oczyścić z szypułek. Wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem. Rozłożyć na środku rozwałkowanego ciasta pozostawiając kilkucentymetrowe brzegi. Brzegi zawinąć do środka przykrywając częściowo owoce. Owoce posypać płatkami migdałów.
  • 3. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 190oC przez około 40 minut.

Porady

Świeże owoce można zastąpić mrożonymi (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować