Kruche ciasto z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i przesiany cukier puder posiekać nożem z zimnym tłuszczem. Dodać jajko i wodę, zagnieść szybko kruche ciasto. Zawinąć w folię i schować do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie schłodzone cisto cienko rozwałkować na papierze do pieczenia.
2.Owoce przebrać, umyć, osączyć, oczyścić z szypułek. Wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem. Rozłożyć na środku rozwałkowanego ciasta pozostawiając kilkucentymetrowe brzegi. Brzegi zawinąć do środka przykrywając częściowo owoce. Owoce posypać płatkami migdałów.
3.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 190oC przez około 40 minut.
Porady
Świeże owoce można zastąpić mrożonymi (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać)
Komentarze