Kruche ciasto z orzechową bezą

0 (0 ocen)

To ciasto jest moim ulubionym bo ma w sobie wszystko co lubię, a beza z orzeszkami rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag margaryny
    3 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Nadzienie jabłkowe:
    1 kg jabłek
    3 łyżki cukru
    3 łyżki grubo mielonych orzechów
    1 łyżeczka cynamonu
    Beza:
    5 białek
    1/2 szklanki cukru
    5 dag zmielonych orzechów
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo:
    3 łyżki kwaśnych powideł
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kruche ciasto z orzechową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasto z orzechową bezą 1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto, następnie je schłodzić.
    Zimne ciasto podzielić na połowę i jedną część wyłożyć na dnie wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy do pieczenia, ciasto posmarować powidłami.
    Jabłka obrać i pokroić w plasterki, wymieszać je z cukrem, cynamonem i orzechami, następnie wyłożyć je na ciasto.
  • kruche ciasto z orzechową bezą 2. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać do dobrze ubitej piany dodać mąkę i orzechy, wymieszać i rozsmarować na jabłkach.
    Na wierzchu ciasta po bezie posypać porwanymi kawałeczkami z reszt ciasta.
    Piec około godziny w temp 170st. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować