Kruche ciasto z musem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Składniki ciasta zagnieść na stolnicy, podzielić na 2 części i wstawić do lodówki na ok
1 godzinę.
2.Mus śliwkowy:
Śliwki umyć i wypestkować, pokroić na ćwiartki, przełożyć do garnka dodać wodę i gotować aż będą się niemal rozpadać, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną zagotować i odstawić do ostygnięcia.
3.Formę wyłożona papierem i wysmarowaną tłuszczem wyłożyć jedna częścią ciasta, lekko podpiec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 10-15 minut. Następnie wyłożyć mus śliwkowy a następnie na tarce o grubych oczkach zetrzeć druga część ciasta. Pieczenie ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
4.Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Porady
Pod śliwki na ciasto można równomierność rozsypać 1 łyżkę bułki tartej lub grysiku wtedy ciasto nie nasiaknie od soku owoców.
Komentarze