Kruche ciasto z musem śliwkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo smaczne delikatne ciasto polecam jako jesienny deser.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    20 dag masła
    5 żółtek
    10 dag cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Mus śliwkowy:
    Ok. 1 kg śliwek
    1/3 szklanki wody
    2-3 łyżki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Cukier puder do posypania

    Forma: tortownica 20cm/20 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche ciasto z musem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Składniki ciasta zagnieść na stolnicy, podzielić na 2 części i wstawić do lodówki na ok
    1 godzinę.
  • 2. Mus śliwkowy:
    Śliwki umyć i wypestkować, pokroić na ćwiartki, przełożyć do garnka dodać wodę i gotować aż będą się niemal rozpadać, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną zagotować i odstawić do ostygnięcia.
  • 3. Formę wyłożona papierem i wysmarowaną tłuszczem wyłożyć jedna częścią ciasta, lekko podpiec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 10-15 minut. Następnie wyłożyć mus śliwkowy a następnie na tarce o grubych oczkach zetrzeć druga część ciasta. Pieczenie ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
  • 4. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

Pod śliwki na ciasto można równomierność rozsypać 1 łyżkę bułki tartej lub grysiku wtedy ciasto nie nasiaknie od soku owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować