KRUCHE CIASTO Z MALINAMI POD CHMURKĄ

4.5 (166 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto z kruchymi plackami z bezą i migdałami. Placek owocowy z malinami, bardzo pyszny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • kruche ciasto:
    -100 g. masła
    -100 g. cukru
    -1 jajko
    -250 g. mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -2 łyżki gęstej śmietany 18 %

    beza:
    -4 białka
    -3/4 szklanki cukru
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka octu
    -50 g. płatków migdałowych

    tynk pod bezę:
    -50 g. polewy czekoladowej
    -odrobinę mleka

    galaretka z malinami:
    -600 g. malin(mogą być mrożone)
    -2 szklanki wody
    -4 galaretki malinowe(tutaj poziomkowe)

    bita śmietana:
    -660 ml. śmietanki 30 %
    -1 śnieżka
    -250 g. serka mascarpone
    -70 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    esy-floresy:
    -50 g. gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciasto

Kruche ciasto z malinami pod chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruche ciasto 1. ciasto-Zmiksować jajko z masłem i cukrem. Przesiać mąkę z proszkiem i zmiksować, dodając śmietanę.Wyłożyć na blaszkę 30x40 cm. z papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. na złoty kolor.
  • beza 2. beza-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem.Przesiać mąkę, wymieszać a na koniec dodać ocet. Wyłożyć na taką samą blaszkę 30x40 cm. z papierem do pieczenia.Powinno się wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 *, ale od razu zmniejszyć do 120* i suszyć ok. 90 min.
    (Ja nie miałam czasu i piekłam w 170* przez ok.25 min. i beza wyszła brązowa.)
  • obtynkowana beza 3. tynk- Żeby beza nie odmiękła od bitej śmietany, warto ją zabezpieczyć. Polewę rozpuścić nad parą z odrobiną mleka i za pomocą pędzelka, posmarować spód bezy.
  • warstwa z malinami 4. galaretka- Maliny odmrozić, przecedzić przez sitko. Sok z wodą zagotować, odstawić wsypać galaretki i wymieszać do rozpuszczenia.Dodać maliny i od czasu do czasu przemieszać do lekkiego gęstnięcia.Wylać na kruchy placek z zabezpieczonymi bokami.Schłodzić.
  • bita śmietana 5. bita śmietana- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Zimną śmietankę ubić z pudrem i śnieżką. Dodać serek i zmiksować, na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na zastygłą galaretkę.
  • placek beza 6. Przykryć bezą.
  • esy-floresy 7. Można polać bezę, roztopioną czekoladą w esy-floresy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować