Kruche ciasto z malinami i śliwkami pod kisielową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do miski, dodajemy posiekane masło , cukry, jajka , zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części , jedna częścia wylepiamy spód wyłozonej papaierem do pieczenia i natłuszczonej blaszki, wymiarach 24 na 36cm, Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 min w temperaturze 180'C.Drugą połowe ciasta owijamy w folie, schładzamy.
2. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, następnie dodajemy kisiel w proszku, ubijamy chwile, dodajemy sok z cytryny i ubijamy jeszcze chwilkę.
Podpieczony dół ciasta posypujemy bułką tartą , nakładamy równomiernie śliwk pokrojone na półowki, pozbawone pestek, orz maliny .Na owoce wykładamy ubitą pianę,.
Rozwałkowujemy schłodzona dugą część ciasta i kładziemy na wierzch.
3.Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemyok.45- 50 minut do zarumienienia .
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)
Komentarze