Kruche Ciasto Z Malinami i Pianką Budyniową

4.5 (199 ocen)

Polecam te ciasto.Jest naprawdę bardzo kruche i delikatne a pianka budyniowa PALCE LIZAĆ:)

Składniki:

  • 1)Składniki na kruche ciasto:

    2,5 szklanki mąki pszennej

    250 g masła (zimnego)

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    3 łyżki cukru pudru

    5 żółtek

    2)Delikatna budyniowa pianka:

    5 białek

    1 szklanka drobnego cukru do wypieków

    1 opakowanie cukru wanilinowego

    2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego(bez cukru)

    1/2 szklanki oleju słonecznikowego

    3)

    500 gram malin świeżych lub mrożonych
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z malinami i pianką budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1)

    Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.

    Blachę o wymiarach 24x34 wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce o dużych oczkach większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 20 minut(Góra-Dół). Odstawić do całkowitego wystudzenia.

    2 i 3)

    Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
    Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać maliny. Owoce łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%)

    Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem
    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować