Kruche ciasto z kruszonką i owocami leśnymi (mrożonymi)

4.47 (180 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto wyszło doskonałe, idealnie trafiłam w ilość cukru - owoce są kwaskawe, i ze słodką kruszonką smakują... ech, nie da się opowiedzieć, jak smakują :) Jeśli macie ochotę na coś z owocami, koniecznie je upieczcie, jestem pewna że się nie rozczarujecie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na blachę 22 x 30 cm:
    ciasto:
    2 szklanki (360 g.) mąki pszennej
    0,5 szklanki (80 g.) cukru pudru
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 duże żółtka
    szczypta soli
    100 g. miękkiego masła
    4 pełne łyżki gęstej śmietany 18%
    kruszonka:
    100 g. zimnego masła
    0,5 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    Dodatkowo:
    500 g. mrożonych owoców
Wystaw ocenę:

4.47 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z kruszonką i owocami leśnymi (mrożonymi) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiewam do miski, dodaję żółtka, sól, masło i śmietanę. Zagniatam i wyrabiam przez chwilę elastyczne, miękkie ciasto (ewentualnie lekko odsypuję jeszcze przy wyrabianiu). Ciasto rozwałkowuję na kształt blachy i przenoszę na nią (wcześniej wykładam dno papierem). Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. (góra-dół) na 35 minut, powinno się zezłocić. W czasie gdy ciasto się piecze przygotowuję kruszonkę: posiekane masło łączę z cukrem i mąką, ucierając je opuszkami palców. Na podpieczony spód wykładam mrożone owoce i posypuję całość kruszonką, wstawiam blachę z powrotem do piekarnika na ok. 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować