Kruche ciasto z jeżynami i delikatną pianką

  • wyświetlono: 1829 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ciasto bardzo popularne,można znaleźć je na wielu blogach w różnych wersjach i z różnymi owocami.Delikatne kruche ciasto,do tego lekka pianka smakiem przypominająca trochę bezę, może marshmallow…trudno to opisać.Do tego mnóstwo świeżych,soczystych,zerwanych prosto z krzaka jeżyn.

Logo czarne 800 i 150

Składniki

Ciasto:
2,5 szklanki mąki
250 g zimnego masła
100 g cukru pudru
5 żółtek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Delikatna pianka budyniowa:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru
2 budynie malinowe bez cukru
1/2 szklanki oleju
szczypta soli
Dodatkowo:
500 g jeżyn
cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche ciasto z jeżynami i delikatną pianką

  • 1. Ciasto:
    Masło kroimy w kostkę,dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy kruche ciasto.Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie,można dodać 2 łyżki zimnej wody.Gotowe ciasto dzielimy na trzy części.Dwie części łączymy ze sobą i zawijamy w folię spożywczą.Resztę ciasta również owijamy folią.Obie porcje ciasta wkładamy do zamrażarki.Blachę o wymiarach około 22x27 cm wykładamy papierem do pieczenia.Na spód ścieramy większą część ciasta,lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy.Podpiekamy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190'C przez około 20 minut.
  • Kruche ciasto z jeżynami i delikatną pianką2. Delikatna pianka budyniowa:
    Białka ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli.Po ubiciu białek dodajemy do nich partiami cukier cały czas ubijając na najwyższych obrotach.Gdy cukier się rozpuści dodajemy budynie nadal mieszając.Na koniec strużką wlewamy olej i mieszamy chwilę do połączenia się składników.Na podpieczony,przestudzony spód ciasta wykładamy pianę,delikatnie równamy,wysypujemy gęsto jeżyny i delikatnie wciskamy je w pianę.Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta.Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180'C.Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Brownie z batata z delikatną mleczną pianką

Dodane przez: dorota w

Brownie z batata z delikatną mleczną pianką

Bardzo jesienny przepis. Ciężkie...

kruche z rabarbarem i budyniową pianką

Dodane przez: mariosylwia

Kruche z rabarbarem i budyniową pianką

Proste i pyszne ciasto, do którego...

Szarlotka na kruchym cieście z różową pianką

Dodane przez: akrobatka22

Szarlotka na kruchym cieście z różową pianką

Kruchutki spód i kruszonka, aromatyczne...

Babeczki z pianką i migdałam

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kruche z pianką i migdałami

Kruche ciastka babeczki, z delikatną...

Kruche z pianką i owocami

Dodane przez: alaaa

Kruche z pianką i owocami

Bardzo kruche ciasto z dodatkiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE