Kruche ciasto z mąki razowej z jagodami

4.5 (144 ocen)

  • 45 min

można je przygotować także z truskawek, malin czy innych owoców sezonowych

  • 45 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej razowej (typ 1850)
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru brązowego
    1 cukier waniliowy
    4 jajka
    1 kostka masła
    2 łyżki śmietany
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki kurkumy
    szczypta soli
    1/4 łyżeczki kardamonu
    2-3 szklanki jagód (im więcej tym lepiej)
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Kruche ciasto z mąki razowej z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połączyć ze sobą wszystkie składniki.
  • 2. Zagnieść z nich ciasto.
  • 3. Włożyć je na pół godziny do lodówki.
  • 4. Ciasto podzielić na dwie mniej więcej równe części.
  • 5. Jedną część rozwałkować , ułożyć na wysmarowanej masłem blasze.
  • 6. Na wierzchu ułożyć całe jagody.
  • 7. Pozostałą część ciasta również rozwałkować i przykryć nim jagody.
  • 8. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni/
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Mąka razowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować